werkgroepen

Artikelindex

De Heemkundekring Zeeland heeft verschillende werkgroepen:

  • Werkgroep Tentoonstellingen
  • Werkgroep Archivering
  • Werkgroep Liederentafel
  • Werkgroep Heemtuin
  • Werkgroep Scholen
  • Werkgroep Onderhoud en Restauratie
  • Werkgroep Wandelingen Cultuur en Natuur
Klik op de inhoudsopgave voor meer informatie over een specifieke werkgroep.

Werkgroep Tentoonstellingen

De werkgroep Tentoonstellingen verzorgt ieder jaar met Pasen en Kerstmis twee grote tentoonstellingen in het Heemhuis. De thema’s van de afgelopen jaren waren bijvoorbeeld: Verdwenen verenigingen; Verdwenen bedrijven; Geboorte, Trouwen en Rouwen en Speuren naar je voorouders. Een regelmatig terugkerend thema is Zeelandse verzamelaars en kunstenaars, die hun verzameling of werkstukken in het heemhuis kunnen laten zien.

Daarnaast zorgt de werkgroep voor de aankleding van de tentoonstellingsruimte gedurende de rest van het jaar en voor het inrichten van kleinere tentoonstellingen tijdens speciale dagen, zoals bij de Open Monumentendagen of de Landerdse Molendag.


 

Werkgroep Archivering

De werkgroep Archivering komt iedere maandagavond bij elkaar in het Heemhuis vanaf 19.30 uur. Zij beheert de bibliotheek van de vereniging. Alles wat er maar over Zeeland wordt geschreven krijgt hier een plaatsje. Leden kunnen er gratis boeken lenen. Verder verzamelen ze alle informatie die iets te maken heeft met de plaats Zeeland. Dat leidt tot aparte verzamelingen familiedrukwerk (geboortekaartjes, doopkaartjes, eerste communieprentjes, huwelijkskaarten, rouwbrieven en bidprentjes). Verder is er een flinke fotocollectie en alle Rookelijzers en andere Zeelandse verenigingsbladen zijn er in te zien.

Vanaf 1970 zijn alle regionale kranten doorgespit op Zeelandse berichten en die zijn keurig uitgeknipt en opgeplakt.
Sinds kort is er ook een aparte verzameling van oude kleding en ander textiel.
De stamboomgegevens van bijna alle Zeelanders over de laatste 350 jaar zijn te raadplegen in de computer van de werkgroep.


 

Werkgroep Liederentafel

Iedere eerste woensdag van de maand (tussen oktober en mei) organiseert deze werkgroep een liederentafel in het heemhuis. Met ondersteuning van enkele muzikanten kan iedereen gezellig komen meezingen met bekende en minder bekende liederen. Kunnen zingen is geen vereiste; wel lol in samen zingen.
De werkgroep heeft in 2009 zijn 10-jarig bestaan gevierd en kan bouwen op een vaste schare fans.


 

Werkgroep Heemtuin

Vlakbij het heemhuis heeft de heemkundekring een prachtige heemtuin, die voor iedereen het hele jaar door gratis toegankelijk is. Er staan veel oude planten en bijzondere bomen in, die elders niet meer te zien zijn. De werkgroep heeft veel werk aan het onderhoud van deze tuin. Bij tentoonstellingen of bijzondere vergaderingen hebben we vaak bloemen uit eigen tuin op tafel. Op verzoek kunnen voor groepen heel interessante rondleidingen worden gegeven.
De werkgroep heeft altijd behoefte aan liefhebbers die graag tuinieren, zonder dat ze een eigen tuin hebben. Ervaring is niet eens nodig. Aanmelden kan bij Lamber van Tiel en die woont ongeveer in de heemtuin.


 

Werkgroep Scholen

De lagere scholen in Zeeland, maar ook uit Uden en Heesch, weten de weg naar ons heemhuis te vinden. In hun lesprogramma zit het thema Jet en Jan, waarin ze kennis komen maken met hun geschiedenis. Ze komen zelf zien hoe het er vroeger op school aan toe ging; Hoe een winkel er uit zag of een bedstee. En ook welke spelletjes kinderen vroeger deden, toen er nog geen play-station bestond. De werkgroep Scholen verzorgt de presentatie aan de kinderen.


 

Werkgroep Onderhoud en Restauratie

Deze werkgroep zorgt zowel voor het noodzakelijke onderhoud van ons gebouw als voor de vele voorwerpen die we in de loop van de jaren hebben verzameld. Dat varieert van landbouwmachines tot grafzerken en oude blikken. De laatste wapenfeiten zijn een prachtig gerestaureerde Lister motor en een waterpomp.


 

Werkgroep Wandelingen Cultuur en Natuur

De werkgroep "Wandelingen Cultuur en Natuur" van de heemkundekring Zeeland biedt de mogelijkheid om onder leiding van een gids een wandeling te maken door Zeeland. Tijdens de wandelingen wordt ingegaan op de achtergronden van dat wat de wandelaar ziet en ervaart in en buiten het centrum van Zeeland.
Kiest u voor de cultuur wandelingen dan wordt er speciaal aandacht besteed aan de culturele achtergronden van het gebied en de gebouwen.
Kiest u voor de natuur wandelingen dan ligt het accent op de flora en fauna van de prachtige natuur in en om ons dorp.
Ook een combinatie is mogelijk.

Zeeland heeft veel moois te bieden; een wandeling door de dorpskern met haar oude gebouwen, bouwstijlen, waterpartijen en nieuwe wijken, het buitengebied met Brabantse boerderijen, oude gehuchten, zandverstuivingen en wijst gronden.
Wij leiden u daar graag rond.
Zo proberen we de heemkunde in een ontspannen sfeer uit te dragen.

Het aanvragen van een gids.
Voor groepen van maximaal 15 wandelaars is één gids beschikbaar. Zo nodig worden meerdere gidsen ingezet.
Duur van de wandeling: 2 uur.
Aan te vragen bij: Dhr. T. Verstegen, tel. nr. 06-55104998.
Kosten: per gids € 25,--

Als de werkzaamheden van deze werkgroep u aanspreken en u wilt meer informatie over wat het werk inhoudt, neem dan contact op met een van de werkgroepleden.

Geniet van ons mooie dorp