Heemhuis gesloten

16 maart 2020

Het Corona-virus waart ook rond in Zeeland. We volgen als vereniging het advies van de overheid om alle sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent dus dat het Heemhuis tot nader bericht is gesloten. Alle werkgroepen hebben de werkzaamheden opgeschort. Enkele leden van de werkgroep Archief hebben het geluk dat ze thuis kunnen doorwerken.

We wensen iedereen veel sterkte in deze onzekere tijden.

Lezing Ton Cruijsen: Leven tussen twee kloosters

Op maandagavond 2 maart zal Ton Cruijsen uit Reek een lezing geven over het onderwerp: Leven tussen twee kloosters.

Ton Cruijsen is opgegroeid in Reek in de kloosterboerderij, die hoorde bij het slotklooster Sint Elisabeth (later Nazareth). Aan de andere kant stond het "nieuwe" klooster van de Franciscanessen.

In het ene klooster zaten zusters die het klooster niet mochten verlaten en in het andere klooster kon je zo in en uit lopen. Ton neemt ons een avond mee in het kloosterleven en de onderlinge relaties tussen hun boerderij en beide kloosters.

Datum: maandagavond 2 maart a.s.

Plaats: Heemhuis, Kleine Graspeel 3b, Zeeland

Tijdstip: 20.00 uur

Leden hebben uiteraard gratis toegang.

Tentoonstelling Hobby's Verzamelen Kunst

Zondag, 29 december, is onze tweejaarlijkse tentoonstelling voor verzamelaars en hobbyisten. Dit jaar zijn er maar liefst 20 deelnemers. Kom genieten en zie hoeveel tijd en energie deze mensen in hun liefhebberij stoppen. Tegelijk is het een prima gelegenheid om andere mensen te ontmoeten en even gezellig bij te praten. Een willekeurige greep uit de onderwerpen: voetbalshirts van Nederlandse profclubs; de historie van de PTT; zangvogels; boekenleggers; plaatjes albums; winkelwagenmuntjes; siersmeedwerk, fotografie en schilderijen. De tentoonstelling is in heemhuis "de Hooge Raam" op Kleine Graspeel 3b te Zeeland. We zijn open van 11 tot 17 uur en voor leden is de toegang natuurlijk gratis. Anderen betalen slechts 2 euro.

Nostalgische Filmavond op maandag 25 november

Nostalgische filmavond bij Heemkunde Zeeland.

De heemkundekring van Zeeland organiseert elk jaar in de maand november een filmavond met oude en minder oude filmbeelden uit Zeeland.  De werkgroep Archief heeft dit jaar de volgende onderwerpen uitgezocht:

De familie Beuvink; de start van de bouw van het onderkomen van onze boomzaag; de jeu de boulesbanen in gebruik; een sacramentsprocessie; de restauratie van het Smits kerkorgel; een Gildedag; op weg naar de kleuterschool; afscheid van juffrouw Tini van de Sluis; ontspanning voor bejaarden; pastoor van Tartwijk 50 jaar priester en zijn uitvaart; familie van Tiel in Nieuw-Zeeland; sportdag van RKJB; Een rondrit over Nabbegat, schaijkseweg en Voederheil.

De avond wordt gehouden op maandag  25 november in het heemhuis aan de Kleine Graspeel 3b te Zeeland en begint om 20.00 uur. De toegang is € 2,00 euro. Eigen leden mogen gratis binnen.

Tentoonstelling: de Elektro Evolutie

Op tweede Paasdag, maandag 22 april a.s. is er een mooie tentoonstelling in ons Heemhuis. Het onderwerp is deze keer: Het gemak dient de mens. De elektro evolutie. Sinds de ontdekking van de elektriciteit heeft de mens steeds weer apparaten bedacht met een stekker. Dat moest een bepaalde handeling gemakkelijker maken. Denk maar aan koffie zetten, haar drogen, brood snijden, etc. Andere zaken, zoals radio, TV en bellen, zouden zonder stroom niet eens bestaan. Kom je verbazen over het tempo waarin de ontwikkelingen hebben plaats gevonden. Open van 11 tot 17 uur. Entree 2 euro. Gratis voor leden en kinderen.