Zeeland, in verleden en heden

Dat is de titel van ons nieuwe tijdschrift.

Op woensdag 16 december 2020 heeft de burgemeester van Landerd, Marnix Bakermans, het eerste exemplaar in ontvangst genomen van ons nieuwe magazine. Voorzitter Gerard Selten reikte het uit. Het blad komt drie keer per jaar uit en is gratis voor de leden van de Heemkundekring.

Binnen de Heemkundekring wordt ontzettend veel verzameld aan kennis over Zeeland. Via dit blad willen we die kennis delen met iedereen die daar belangstelling voor heeft.

Het blad is ook voor 2,50 euro los te koop bij Piet Huvenaars op Korte Dijk 5; bij Tjeu van Ras op Brouwerspad 18 en bij Gerard Selten op Voor-Oventje 5. Als u daarna besluit om lid te worden, dan krijgt u een korting van 2,50 euro op uw eerste contributie.

Zeelandse inwoners kunnen ook 2,50 euro overmaken op ons bankrekeningnummer: NL 87 RABO 0159 5427 31 ten name van Heemkundekring Zeeland onder vermelding van: tijdschrift. En vergeet het adres niet te vermelden!

Dan krijgen ze dat blad zo spoedig mogelijk thuis bezorgd.

Rabobank ClubSupport 2020

Afgelopen maandag werd de uitslag bekend van deze jaarlijkse actie van de Rabobank. We hadden een lager bedrag verwacht dan vorige jaren, omdat de stemprocedure was veranderd. Maar tot onze grote verrassing was de uitkomst zelfs hoger!

Maar liefst 1521,12 euro krijgen we van onze trouwe stemmers.

We willen daarom iedereen heel hartelijk bedanken voor hun steun. En natuurlijk de Rabobank voor het organiseren van deze fantastische actie.

Heemhuis gesloten

16 maart 2020

Het Corona-virus waart ook rond in Zeeland. We volgen als vereniging het advies van de overheid om alle sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent dus dat het Heemhuis tot nader bericht is gesloten. Alle werkgroepen hebben de werkzaamheden opgeschort. Enkele leden van de werkgroep Archief hebben het geluk dat ze thuis kunnen doorwerken.

We wensen iedereen veel sterkte in deze onzekere tijden.

Lezing Ton Cruijsen: Leven tussen twee kloosters

Op maandagavond 2 maart zal Ton Cruijsen uit Reek een lezing geven over het onderwerp: Leven tussen twee kloosters.

Ton Cruijsen is opgegroeid in Reek in de kloosterboerderij, die hoorde bij het slotklooster Sint Elisabeth (later Nazareth). Aan de andere kant stond het "nieuwe" klooster van de Franciscanessen.

In het ene klooster zaten zusters die het klooster niet mochten verlaten en in het andere klooster kon je zo in en uit lopen. Ton neemt ons een avond mee in het kloosterleven en de onderlinge relaties tussen hun boerderij en beide kloosters.

Datum: maandagavond 2 maart a.s.

Plaats: Heemhuis, Kleine Graspeel 3b, Zeeland

Tijdstip: 20.00 uur

Leden hebben uiteraard gratis toegang.

Tentoonstelling Hobby's Verzamelen Kunst

Zondag, 29 december, is onze tweejaarlijkse tentoonstelling voor verzamelaars en hobbyisten. Dit jaar zijn er maar liefst 20 deelnemers. Kom genieten en zie hoeveel tijd en energie deze mensen in hun liefhebberij stoppen. Tegelijk is het een prima gelegenheid om andere mensen te ontmoeten en even gezellig bij te praten. Een willekeurige greep uit de onderwerpen: voetbalshirts van Nederlandse profclubs; de historie van de PTT; zangvogels; boekenleggers; plaatjes albums; winkelwagenmuntjes; siersmeedwerk, fotografie en schilderijen. De tentoonstelling is in heemhuis "de Hooge Raam" op Kleine Graspeel 3b te Zeeland. We zijn open van 11 tot 17 uur en voor leden is de toegang natuurlijk gratis. Anderen betalen slechts 2 euro.