Open monumentendag 9 september

Open Monumentendag 9 september - van 11 tot 16 uur zijn er diverse demonstraties bij het Heemhuis in Zeeland

WERKEN MET HET PAARD, DE ROSMOLEN EN DE DORSKAST

Tot ver in de jaren ’50 van de vorige eeuw was het nog heel gebruikelijk om dieren te laten meewerken op de boerderij. Vooral paarden namen de boer veel zwaar werk uit handen. Ze trokken niet alleen de ploeg door de zware bonken aarde; paarden werden ook ingezet voor vervoer van mens en goederen en om machines aan te zwengelen. Zo kende men de rosmolen die getrokken door een paard, de kracht overbrengt op de dorskast om het graan te malen.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september zullen oude tijden herleven. Tussen 11.00 en 16.00 uur worden er diverse demonstraties gehouden met deze nostalgische landbouwwerktuigen.

Tevens opent de Heemkunde Zeeland een nieuwe expositieruimte. Aan de westkant van het gebouw is een groot afdak gerealiseerd dat maar liefst 75 m2 extra ruimte biedt aan vooral landbouwwerktuigen.

Terug in de tredmolen

De Nationale Monumentendag vormt een mooie gelegenheid om dit soort oude werktuigen nog eens in actie te zien. Met behulp van een paard zal de rosmolen weer draaien en het graan gedorst worden in de dwars dorskast. Dorsen is het verwijderen van de graankorrel uit de are. De korrels werden daarna naar de molenaar gebracht om er meel van te maken. Pas dan kon de bakker aan de slag om brood te bakken. Dorsen deed men na de oogst dus in het najaar en de winter.

De rosmolen is een ronddraaiend mechaniek dat door het paard wordt getrokken. Het dier moest vroeger vele uren achtereen rondjes lopen in de tredmolen. Dat zal tijdens de Monumentendag beperkt blijven tot demonstraties. De rosmolen dreef vervolgens de dorskast aan.

Ook de boomzagerij is dan volop aan het werk. De dikste stammen veranderen binnen een paar minuten in keurige, rechte planken.