Tentoonstelling en lezing Stormramp 90 jaar geleden

ZEELAND/LANGENBOOM
Vanwege de 90-jarige herdenking is er zondag 9 augustus van 11 tot 17 uur een tentoonstelling in het heemhuis Zeeland, met vele foto's en documenten van de stormramp. De ramp vond plaats op maandag 10 augustus 1925 om 18.00 uur 's avonds. Toevallig valt 10 augustus dit jaar ook op een maandag en daarom wordt er op die avond om 20 uur in het heemhuis een lezing gehouden over deze ramp, verzorgd door Piet van Gerwen. Enkele jaren geleden zijn wat filmbeelden over de ramp ontdekt. Die beelden zijn naast vele foto's opgenomen in de lezing.
Op die bewuste maandag 10 augustus in 1925 richtte een cycloon grote schade aan in Zeeland en Langenboom. Er werden toen 77 huizen en 32 schuren op het Oventje, de Trent en de Graspeel verwoest. Ook de molen op het Oventje moest er aan geloven en in Langenboom verdwenen 29 gebouwen waaronder de school en de neo-gotische kerk, die gebouwd was door de bekende architect Pierre Cuypers. Er vielen in Zeeland twee doden. Koningin Wilhelmina bezocht het rampgebied op 18 augustus.
Noud Cornelissen schreef in 1985 het boek: Verwoest en Vergeten. Daarin vertellen mensen, die de ramp zelf meegemaakt hebben hun verhaal. Ook zijn er herdenkingsplaatsen van de ramp. In Zeeland is dat de stormrampmast op het Oventje en in Langenboom is een tornadotuin aangelegd vlakbij de huidige kerk.
Iedereen is uitgenodigd om de tentoonstelling op 9 augustus en de lezing op 10 augustus te bezoeken. Beiden zijn zeer de moeite waard. De tentoonstelling en lezing vinden plaat in Heemhuis de Hooge Raam aan de Kleine Graspeel 3b in Zeeland. De toegang bedraagt telkens slechts 1,50 euro.