Lezing: Kris Kras door de Heipeel

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van buurtschap de Heipeel heeft Piet Huvenaars vorig jaar een presentatie gegeven over de geschiedenis van die buurt. Die was toen alleen toegankelijk voor de leden van die buurtschap. Maar het was wel een geslaagd gebeuren.

Nu wordt dezelfde lezing nogmaals gegeven voor de eigen leden van Heemkundekring Zeeland en andere belangstellenden.

Het begint met een historisch overzicht van het gebied de Graspeel. Dat is het meest beschreven gebied in de Zeelandse geschiedenisboeken. Er is ruim 5 eeuwen lang om gevochten met Langenboom. Uiteindelijk is de ruzie beslecht door het graven van de Scheiwal.

Daarna volgt een kijkje bij de families die er woonden en de huizen waarin zij woonden.

Datum: 26 februari 2018 om 20.00 uur.

Plaats: Heemhuis, Kleine Graspeel 3b, Zeeland.

Toegang: voor leden gratis, anders 2 euro.

Maandag 27 november "Oude films uit Zeeland"

Op maandag avond 27 november om 20.00 uur is er weer onze jaarlijkse nostalgische filmavond met films van Zeelandse bodem.

Dit jaar oa. Tonnie Dirks als Nederlandskampioen veldlopen 1986, Koen Merkx acrobatiek, Pater van Kilsdonk en de restauratie van het Smitsorgel.
(het Smitsorgel is ook zondag 26 november te bezoeken tijdens de Open Kerkendag van 13.00 tot 16.00 uur waar onze gidsen u rondleiden door de kerk en over de gewelven)

De filmavond is in ons Heemhuis, Kleine Graspeel 3b, aanvang 20.00 uur.

Entree gratis voor leden en 2 euro voor niet leden van de heemkundekring.

Tot maandag!

Open monumentendag 9 september

Open Monumentendag 9 september - van 11 tot 16 uur zijn er diverse demonstraties bij het Heemhuis in Zeeland

WERKEN MET HET PAARD, DE ROSMOLEN EN DE DORSKAST

Tot ver in de jaren ’50 van de vorige eeuw was het nog heel gebruikelijk om dieren te laten meewerken op de boerderij. Vooral paarden namen de boer veel zwaar werk uit handen. Ze trokken niet alleen de ploeg door de zware bonken aarde; paarden werden ook ingezet voor vervoer van mens en goederen en om machines aan te zwengelen. Zo kende men de rosmolen die getrokken door een paard, de kracht overbrengt op de dorskast om het graan te malen.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september zullen oude tijden herleven. Tussen 11.00 en 16.00 uur worden er diverse demonstraties gehouden met deze nostalgische landbouwwerktuigen.

Tevens opent de Heemkunde Zeeland een nieuwe expositieruimte. Aan de westkant van het gebouw is een groot afdak gerealiseerd dat maar liefst 75 m2 extra ruimte biedt aan vooral landbouwwerktuigen.

De Nationale Monumentendag vormt een mooie gelegenheid om dit soort oude werktuigen nog eens in actie te zien. Met behulp van een paard zal de rosmolen weer draaien en het graan gedorst worden in de dwars dorskast. Dorsen is het verwijderen van de graankorrel uit de are. De korrels werden daarna naar de molenaar gebracht om er meel van te maken. Pas dan kon de bakker aan de slag om brood te bakken. Dorsen deed men na de oogst dus in het najaar en de winter.

De rosmolen is een ronddraaiend mechaniek dat door het paard wordt getrokken. Het dier moest vroeger vele uren achtereen rondjes lopen in de tredmolen. Dat zal tijdens de Monumentendag beperkt blijven tot demonstraties. De rosmolen dreef vervolgens de dorskast aan.

Ook de boomzagerij is dan volop aan het werk. De dikste stammen veranderen binnen een paar minuten in keurige, rechte planken.

Publiekswandeling over Nabbegat op tweede Pinksterdag

Publiekswandeling over Nabbegat op tweede Pinksterdag.
De wandelwerkgroep van Heemkundekring Zeeland heeft een nieuwe wandeling uitgezet.
Deze keer wandelen we over Nabbegat, een buurtschap van Zeeland.
Tijdens die wandeling van ongeveer twee uur vertellen wij U over de geschiedenis van Nabbegat en zijn bewoners o.a.: de Mariagrot, Haras Campo Verde, Phoenix , De Ontginning  en de Meijerse hoeve.
Ook de natuur komt danig aan zijn trekken: Wandelen over boerenland,  Landgoed Nabbegat van de familie Jans, Nabbegatse berg, bolle akkers, ijzer-oerbank, breuk en breukranden.
U kunt aan deze wandeling deelnemen, tegen betaling van 3 euro, inclusief een kopje koffie na afloop. Kinderen kunnen gratis deelnemen.

Verzamelen op maandag 5 juni (tweede Pinksterdag) om 11.00 uur op het parkeerterrein van de familie Fleuren, Schaijkseweg 11, Zeeland.

Nabbegat wandeling 29 mei i.p.v. 22 mei

Beste leden van Heemkundekring Zeeland,

Op onze jaaragenda staat een excursie gepland op maandag 22 mei.

We hebben dit jaar gekozen om te gaan wandelen op Nabbegat.
Onze werkgroep Wandelingen heeft veel tijd en energie besteed om in die buurtschap een interessante wandeling te maken. Wij mogen als eerste deze wandeling meemaken. De gidsen kunnen op die manier nog eens oefenen voor de publiekswandeling die op 5 juni gaat plaats vinden. Na afloop krijgen we dan ook de mogelijkheid om onze opmerkingen aan de wandelwerkgroep door te geven.

De datum is een week opgeschoven, naar maandag 29 mei.
Om de invallende duisternis voor te zijn, start de wandeling al om 19.00 uur. U bent welkom bij de familie Fleuren op Schaijkseweg 11 om uw fiets of auto te parkeren. Voor koffie en thee wordt natuurlijk gezorgd.

Samengevat:

Op 22 mei geen ledenbijeenkomst.

Op 29 mei om 19.00 uur verzamelen we op Schaijkseweg 11 te Zeeland.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is niet geschikt voor rolstoelers of mensen die heel slecht ter been zijn. Er wordt ook gewandeld buiten de paden, dus neem geschikte wandelschoenen mee.